Till portalsidan
Gästbok
Gästbok  
Anslagstavla
Anslagstavla  
Länkar
Länkar  
Kontakta
Kontakta  
Sök i portalen
MENY
 :: STARTSIDA 
 :: STÄMMNING 
 :: FISKE 
 :: BOENDE 
 :: SMÅVILTSJAKT 
 :: DEUTCH AND ENGLISH 
 » SKRÖNOR 
  » Knepiga släktförhållanden 
  » Tjuvjakt och vedhuggning. 
  » Blind Jöns 
  » Fet-Mårten 
  » Pavlovs sista jakt 
  » Fotbollsdomaren 
 :: BILDER FRÅN RAJASTRAND 
 :: KVARNBERGETS SK 
 :: MEDLEM I INTRESSEFÖRENINGEN 
 :: RAJARYCKET 2011 

.: KONTAKT :.
Rajastrands Intresseförening
Per-Gunnar Berg ordförande

Rajastrand 5

83081 Norråker

Logga in:
  Användarnamn:
  
  Lösen:
  
  
Glömt lösen!

En sida gjord av EZIT - Enkel IT Lappland AB

Tjyvjakt med bekymmer

Denna episod utspelade sig förmodligen i mitten av 20-talet. Farbror Pelle, eller Per Forsmark som han egentligen hette, levde ett bekymmersfritt liv i Rajastrand. Huset han bodde i är beläget utefter Kvarnbergsvägen och är numera fam Schånbergs fritidshus.

En vinterdag hade Pelle varit ute och åkt skidor med hagelsprutan för att om möjligt skjuta sig en ekorre. Ty på den tiden var ett ekorrskinn värt mera än en dagpenning i timmerskog och i jämförelse med dagens löner skulle då ett ekorrskinn vara värt över 1000 kr. Han kom i alla fall skidande utefter grankullens baksida och på grund av den senaste tidens snöfall var sikten begränsad. Pelle hade god fart på skidorna utefter berget och plötsligt står det en älgko mitt framför honom! Pelle inser att älgkon inte kommer att hinna undan i den djupa snön och att han kommer att åka rakt in i kon. I ren självbevarelsedrift lyfter han upp hagelsprutan och skjuter! Pelle hinner nu inte undan i alla fall utan åker in i älgkon som i nästa ögonblick sjunker ihop stendöd med Pelle under sig….. Efter stor möda och besvär lyckas så Pelle gräva sig ut ifrån den döda älgen. Nu gällde det att agera snabbt! Hade någon nu hört skottet så var det enkelt att ta reda på vad som hänt genom att följa Pelles skidspår. Fick han bara hem köttet så betydde det att vintern var räddad med kött i överflöd. Han tog ur älgen och skyndade sig hem till sin bror Erik-Johan för att berätta vad som hänt. Även Erik-Johan såg att vinterns vedermödor skulle bli mycket lättare med älgkött i huset, så Pelle och Erik-Johan smidde snabbt ihop en plan! Erik-Johan hade nämligen ett antal hässjor på baksidan av Grankullen och tanken var att gömma köttet ibland höet och skjutsa hem det.

På natten selade Pelle och Erik-Johan för hästen och begav sig iväg till Erik-Johans myslått på baksidan Grankullen. Älgköttet hämtades fram och täcktes över med hö, och snart var de båda bröderna på hemväg. Hemresan tog nu tyvärr mycket längre tid än beräknat på grund av det tunga lasset och de förstod att de var tvungna att åka genom byn i dagsljus. De hade så när klarat av att åka genom byn obemärkt och var nästan hemma när de möter byns två värsta skvallertanter på vägen. Eftersom skvallertanters sinnen alltid är knivskarpa så upptäcker dom att det är blodspår efter hölasset.
-Varför ärä blodröppa häri spåra dina? säger en av skvallertanterna som sedan konstaterar.
-Ha ji tjuvskötäåljköttä häri höä? Erik-Johan finner sig snabbt och säger.
-Vi ha vörä å hämtä na hö baka Gränkull´n å häst´n skar säg ti ä framben! Tanterna blev nöjda med svaret och traskade vidare.
Pelle och Erik-Johan misstänker dock att deras nödlögn inte gick hem och beslutade att skära hästen i ett framben ifall någon mer nyfiken skulle komma förbi. Mycket riktigt kommer snart en granne förbi som hört skvallertanternas historia och de båda bröderna visar upp hästens skada. Älgköttet var nu redan i tryggt förvar och grannen lommar iväg, frustrerad över att inte ha tagit tjyvjägarna på bar gärning.

Nu skulle historien varit slut om inte grannen var betydligt mer slipad än så. Samma kväll dyker han upp med en brännvinsliter och när spriten gjort sitt så lossnar tungornas band på de både bröderna och grannen får veta att nog finns det älgkött i huset. Avundsjukan bränner hårt i grannen och så fort han fick möjlighet att kontakta länsman så anmälde han sina grannar.

Efter ett par dagar knackar länsman och en medhjälpare myndigt på dörren till Erik-Johans hus och förklarar att det ska ske en genomsökning av fastigheten efter tjyvskjutet älgkött. Först skulle dom dock ha mat något som Erik-Johans fru mor Lina genast ordnar av…..älgkött. Länsman reagerar inte över detta utan börjar att förhöra de båda bröderna, som givetvis nekar till alla anklagelserna. Han förklarar att han redan vet vart köttet finns ty det hade varit töväder några dagar tidigare och all snö hade rasat ner från ladgårdstaket.
-Min erfarenhet säger att köttet ligger i snödrivan från takraset, säger Länsman myndigt.
Pelle och Erik-Johan svarar,
-Nä se i dennä finns ingä åljkött, män om länsman int tro oss sä gräv däri snön sä fo´n si att vi int ha na åljkött.
Det hela renederar i att Länsman och medhjälparen gräver sig igenom all snö runt ladgårn medans Pelle och Erik-Johan går till vedbacken och börjar klyva ved. Medan de klyver tittar de roat på de båda männen som pustande och stånkande rensar bort all snö runt ladgårn.
Fast helt utan oro är inte de två bröderna för en lösspringande stövare visar alltför stort intresse för vedhögen, för i vedhögen låg nämligen allt älgkött!!
Pelle löser i alla fall problemet med att kasta en snusbuss rakt i nosen på stövaren som ylande springer iväg.

Nu hjälpte det inte att länsman och hans dräng inte fann något älgkött, för Pelle och Erik-Johan blev åtalade och fällda för att olovligen skjutit älg och gömt älgkött. Detta på grund av att den nyfikna grannen vittnade om att Pelle och Erik-Johan erkänt att de hade tjuvskjutit en älg. Det var alltså bybor som vittnade och såg till att de båda bröderna hamnade bakom lås och bom. Pelle fick 2 veckors fängelse för att ha tjuvskjutit älg och Erik-Johan en veckas fängelse för att ha hjälp till med att gömma och frakta bort älgköttet. Straffet skulle avtjänas i Östersunds fängelse. Efter att slåttern var gjord hemma i Rajastrand fick först Pelle ta tåget ner till Östersund , Erik-Johan kom ner en vecka senare och de kunde åka hem tillsammans.

På tåget på väg hem satt de båda bröderna och talade om sin tid i fängelset.
-Jä tro int att jä ha mådd sä gott ättä slåttana nan gang, sa Erik-Johan.
-För tänk å fo sova ut vareviga mara, å int behöva bekymmer sä för kräka däri lagår´n., å dessutom sä ä dä enda jä ha gjort i veckän å plock krusbära åt fängelsedirektörns käringa å hon va då sä snäll sä jäg feck då båd äta å fika där. Dä ha vörä rena semestern!
Pelle höll med och sa:
-Ja jäg ha då barä fott hugg ven däri källarn, å jä ha stapplä ä helt ä rum från golv tell tak vä ven! han flinade finurligt och sa.
-Män se jäg skull velja si när dom ske börj å elda vä´n dän ven, för dä sistä jä gjord va å hugg kila som jäg slo in i vestapplän sä ven sitt som i berg!
De båda bröderna skrattade hjärtligt och var i ovanligt god form när dom kom hem till Rajastrand efter sin ”semestervistelse”.


- Kalender
 Inga händelser!
- Forum
Inga inlägg!
- Nyheter
Rajaväder m m
2019-05-19 08:11
BOKTIPS
2019-05-10 08:31
- Bildarkiv
segrare-2015-smatjejer.jp...
2015-07-31 13:21
segrare-damer.jpg
2015-07-31 13:13
- Dokumentarkiv
Inga dokument!
- Uppdaterade sidor
FISKE
2015-05-31 19:43
STÄMMNING
2014-07-01 08:55

Fiske
Birribissen Fritid
Kommande aktiviteter